
Google’ın gizlediği drone’larla dağıtım programı Project Wing’in detayları
Google’ın yarı gizli araştırma birimi Google X, son iki yıldır üzerinde çalıştığı gizli drone dağıtım programını sonunda tanıttı. Project Wing adı verilen programıyla Google, insansız hava araçlarıyla sipariş dağıtımı yapmaya hazırlanıyor. Google, bu girişimle, drone’larla sipariş dağıtımı fikriyle neredeyse özdeşleşen Amazon’a da rakip oluyor. Project Wing ile ilgili detaylara yer veren The Atlantic özel haberinde, iki yıldır MIT profesörü Nicholas Roy tarafından yönetilen Project Wing’de bugün onlarca kişinin çalıştığı söyleniyor.
google drone ile dağıtım project wing google insansız hava araçlarıyla sipariş dağıtımı
Google Titan Aerospace’i satın aldı
Google insansız hava araçları üreticisi Titan Aerospace‘i satın aldı. Hatırlayacağınız gibi Facebook daha önce Titan Aerospace’i 60 milyon dolara satın almak için harekete geçmişti. Ancak daha sonra insansız hava araçları üretme planını Connectivity Lab’le gerçekleştireceğini bunun için de Birleşik Krallık’tan Ascenta şirketi ile anlaştığını duyurmuştu. Google’ın şimdiye kadar adı Facebook’la anılan Titan Aerospace’i satın alması, iki şirket arasında dünyanın az gelişmiş bölgelerinde interneti yaygınlaştırmak için rekabetin ne kadar kızıştığının bir göstergesi.
google titan aerospace facebook insansız hava araçları project loon
Bir gelecek hikayesi: Game of Drones
Amazon’un PrimeAir reklamının ardından büyük ses getiren drone (insansız hava aracı) teknolojisi çok önemli bir konuma yükseldi. Günlük yaşamımızdaki pek çok etkinliği ‘drone’ların kökünden değiştireceğini düşündüğünü belirten Fatih İşbecer, hayatımıza ilk olarak askeri teknolojilerle giren ve geliştirilmeye başlanılan insansız hava araçlarının gelecekte ormandaki kaçak kesimler, havadan internet bağlantısının sağlanması, tarımsal faaliyetler, metropollerdeki trafik denetimi gibi birçok alanda kullanılabileceğini yaptığı sunumunda ifade etti.
drones amazon primeair insansız hava aracı hava aracı teknolojisi
Drone nedir? Değişen kullanım alanları yeni bir tanımı gerektirir mi?
Oxford İngilizce Sözlüğü’ne göre “drone”, uzaktan kontrol edilen, pilotsuz hava aracı veya misili anlamına geliyor. Drone’lar ya da uzun ismiyle insansız hava araçları (İHA) 20′inci yüzyılın birçok teknolojisi gibi önce savunma sanayi için geliştirildi. Önceleri gözlem amacıyla tasarlanan bu araçlar, askeri saldırılarda kullanılmaya başlanması daha geniş kitleler tarafından tanınmasını sağladı.
drone nedir? drone tanımı insansız hava aracı pilotsuz hava aracı
Google, ilk sürücüsüz otomobilini resmi olarak tanıttı
Google’ın bir süredir sürücüsüz otomobil geliştirme konusunda attığı adımları zaten biliyorduk ancak prototipler üzerinden Google’ın nasıl bir modelle karşımıza çıkacağını bilmiyorduk. Sürücüsüz otomobiller önce plaka alma izni aldı, ardından da ehliyet alma izni. Tüm bunlar zaten bir aracın geleceğine işaret ediyordu. Google’ın kurucu ortağı Sergey Brin, Code Conference’da Google’ın sürücüsüz otomobilini resmi olarak tanıttı.
google google sürücüsüz otomobil google self driving car insansız araçlar
Facebook, insansız hava araçlarıyla tüm dünyayı internete bağlayacak
Facebook interneti dünyanın geri kalan 5 milyarlık nüfusu için erişilebilir hale getirme hedefinde insansız hava araçlarını (drone) kullanacak. Ancak bugüne kadar bunu nasıl yapacağıyla ilgili doyurucu bir açıklama gelmemişti. Facebook CEO’su Mark Zuckerbeg’ten bu konuda nihayet bir açıklama geldi. Buna göre Facebook, bu hedefi Connectivity Lab ekibiyle gerçekleştirecek.
facebook connectivity lab internet.org mark zuckerbeg drone insansız hava aracı
Dronelar günlük hayatımızda büyük bir değişim başlatacak
İlk önce askeri amaçla üretilen insansız hava araçları olarak tanıdığımız dronelar hızla ticarileşiyor. Tarım, taşımacılık, görüntüleme, sinema, Facebook ve Google’ın yaptığı gibi interneti yaygınlaştırma, droneların her gün bir yenisi eklenen kullanım alanlarından bazıları. Türkiye’de drone üretimi yapan çok sayıda şirket var. Ancak bu şirketlerin çok önemli bir çoğunluğu askeri amaçlı ve/veya bireysel kullanıcıları hedeflemiyor. Ticari dronelarda yolun başında olan Türkiye’de bu alandaki çalışmalarıyla dikkatimizi çeken genç şirketlerden biri ise Simurgtech.
drone insansız hava aracı multi-rescuer simurgtech ticari drone
Google'ın Dev Veri Merkezlerinden Kareler
Günde 620 milyon kişinin ziyaret ettiği ve her gün 1.17 milyar aramanın gerçekleştirildiği google, nasıl bir teknik altyapıya sahip? Dünyanın 40 ülkesinde konumlanan Google merkezlerinde 50 binin üzerinde şirket çalışanı Google arama motoru ve diğer servislerin kusursuz bir şekilde çalışması için ter döküyor. Bu emeğin arkasında da inanılmaz bir teknik altyapı ve devasa tesisler yatıyor.
google google dev veri merkezi google ofisi google sunucuları google altyapısı
Google Haritalar'la ilgili bilmeniz gereken yeni özellilker
Google’ın uzun bir süredir merakla beklenen yeni Haritalar’ı sonunda yayında. İlk bakışta çok farklı görünmese de, kurcaladıkça Google Haritalar‘da önemli değişiklikler yapıldığını görmek mümkün. Tasarımdan rotalara, toplu taşımaya kadar kullanım kolaylığı sağlayan birçok yenilik görüyoruz. Yeniliklerin büyük çoğunluğu Türkiye’ye uyarlanmış ancak tamamının aktif hale gelmesi için biraz daha zaman gerekiyor. İlk bakışta dikkatimizi çeken ve görmeniz gereken yenilikler haberimizde.
google maps yeni google haritalar google harita yenilikleri rotalar toplu taşıma
Google internette güvenlik açıklarını bulacak
Google, kendisini öldürmeyen şeyle nasıl güçleneceğini biliyor. Şirket, güvenlik zaaflarını araştırmakla görevli yeni takımı Poject Zero’yu online güvenlik blogunda tanıttı. Şirket, halihazırda bir süredir yarı zamanlı olarak çalıştığı, işinin ehli hacker’lardan oluşan bu “rüya takımı” interneti daha güvenli bir yer haline getirmek için tam zamanlı çalışan bir birim olarak konumlandırdığını paylaştı. Google, Project Zero ile özellikle, zero day diye bilinen sıfır gün saldırılarını hedefliyor. Chris Evans‘ın kaleme aldığı notta, Google’ın yarı zamanlı olarak çalışan ekibinin Heartbleed gibi öne
google project zero internette güvenlik açıkları google hacker takımı
Google, uydu görüntüleme şirketi Skybox Imaging’i 1 milyar dolara satın alıyor
Silikon Vadisi’nin şirket satın alma konusunda en aktif şirketi Google, milyar dolarlık yeni bir anlaşmayla gündemimizde. TechCrunch’ın üç farklı kaynağa dayandırdığı haberine göre, Google, uydu görüntüleme ve kaydetme şirketi Skybox Imaging‘i satın alıyor. Şirketler arasındaki anlaşmanın tamamlanmak üzere olduğunu duyuran habere göre, Google Skybox için yaklaşık 1 milyar dolar ödeyecek. Yakın zamanda Titan Aerospace’i satın alarak dikkatini gök yüzüne çeviren Google’ın Skybox’a ilgisinin şaşırtıcı olduğunu söylemek zor.
google skybox imaging google satın alma uydu görüntüleme titan aerospace
Google'da 1 dakikada neler oluyor? [infografik]
Nisan’da sunucularının 5 dakika çalışmaması sebebiyle internet trafiğinin yüzde 40 düşmesine neden olan Google için hazırlanan infografik, sadece arama sonuçlarında değil aynı zamanda gelirinden AR-GE’ye ayırdığı bütçeye kadar sayılarla büyüklüğünü ortaya koyuyor. 60 saniyede 2,4 milyon aramanın yapıldığı dakikada 123 bin 109 dolar gelir elde eden teknoloji devinin AR-GE’ye ayırdığı bütçeyse yine dakikada 16 bin 404 dolar. Toplam gelirinin içinde az görünse de Google’ın Play Store’dan kazancıysa dakikada 2 bin 283 dolar.
google googleda 1 dakika google istatistikleri infografik
Nasa, drone'lar için trafik kontrol sistemi geliştiriyor
Drone’lar şimdiye kadar başta Google, Facebook ve Amazon olmak üzere çok sayıda teknoloji şirketinin ilgisini çekmeyi başardı. Drone vagonuna son atlayan ise NASA araştırmacıları oldu. The New York Times’ın haberine göre NASA, bir drone trafiği yönetimi programı üzerinde çalışıyor. Geliştirilen yeni hava trafiği kontrol sistemi yeryüzüne 120 ila 150 m arasında yakınlıkta uçan hava araçlarının güvenliğini hedefliyor. NASA’nın drone’lar için geliştirdiği yeni programın tipik bir hava trafiği kontrol sistemi gibi hava durumu ve trafik bilgilerini izleyeceği belirtiliyor.
nasa drone trafiği yönetimi programı hava trafiği kontrol sistemi
Google Analytics, gerçek zamanlı analiz için geliştirdiği API’yi duyurdu
Google Analytics içinde gerçek zamanlı olarak veri sunmaya yaklaşık 2 buçuk sene önce başlamıştı. Şu an Google Analytics ile entegre ettiğiniz sitenizin anlık olarak ziyaretçi sayısını; insanların sitenize geldikleri sosyal ağları, anahtar kelimeleri ve daha birçok detayı takip edebiliyorsunuz. Bu detaylar arasında tanımladığınız event’leri (olay) ve conversion’ları (dönüşüm) da gerçek zamanlı, bir başka deyişle canlı olarak takip edebilmek de yer alıyor.
google analytics google analytics api gerçek zamanli google analytics
Google 180 uyduyla tüm dünyayı internete bağlamak istiyor
Dünya üzerinde internet erişiminin olmadığı noktalara ulaşabilmek için Titan Aeorspace’i aldığı düşünülen Google’dan yeni bir hamle geldi. The Wall Street Journal’ın paylaştığı bilgiye göre Google, uzaya 180 uydu göndererek dünyanın her tarafına internet ulaştırmayı istiyor. WSJ’nin küçük uydu diye tabir ettiği 180 uydunun Google’a maliyeti 1 milyar dolardan fazla olacağı paylaşılan bilgiler arasında yer alıyor. Dünya nüfusunun üçte ikisinin internete ulaşamadığını belirten Google’ın yetkilisi, bu durumla ilgili şirketin fedakarlık yaptığına dikkkat çekti.
google google uydu internet dünyayı internete bağlamak dünyayı internete kavuşturmak